Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában egy új tanulmány eredményeit mutatja be, mely kutatás a zöldség-, a gyümölcs- és a vöröshús-fogyasztás átfogó hatásait vizsgálta a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban. A tanulmány megállapította, hogy a mértékletes vörös hús fogyasztása védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

Egy új tanulmány megállapította, hogy a mértékletes vörös hús fogyasztása védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Az említett kutatás a zöldség-, a gyümölcs- és a vöröshús-fogyasztás átfogó hatásait vizsgálta a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban, amely betegség ma már a harmadik vezető egészségügyi probléma világszerte. Ez az anyagcserezavar, amelynek kialakulása főként a helytelen életmódhoz köthető, az elégtelen inzulintermelés és/vagy a szervezet hatékony inzulin felhasználására való képtelensége miatt alakul ki. 2021-ben világszerte 537 millió felnőtt élt cukorbetegséggel és ez a szám 2045-re várhatóan 783 millióra emelkedhet. Összességében elmondható, hogy a cukorbetegség mára már jelentős közegészségügyi kihívássá vált, a tendencia lassítása érdekében pedig hatékony stratégiákra van szükség.

Fotó: ELV - Moderate amounts of red meat are protective against type 2 diabetes

Egy, a Global Burden of Disease (GBD) elnevezésű anyag 2019-es átfogó adatait felhasználó tanulmány megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos problémák mintegy 25,7%-a világszerte az étrendünkhöz kapcsolódik. Ez rávilágít arra, hogy étkezési szokásaink milyen jelentős szerepet játszanak a cukorbetegség kialakulásának kockázatában. Ezenkívül az egészségtelen ételek fogyasztása tovább ronthat a helyzeten, mivel az növeli a túlsúly vagy az elhízás valószínűségét, ami tovább fokozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A zöldségek, a gyümölcsök és a vörös húsok fogyasztásának a cukorbetegség kialakulására gyakorolt hatásáról komoly vita folyik, ezen élelmiszereknek a vércukorszintre és az inzulinmarkerekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban eltérő következtetések születtek. Ezek a különbségek szorosan összefügghetnek a regionális eltérésekkel, ezért elengedhetetlen, hogy egy átfogó megközelítést alkalmazzunk, annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsük ezeknek az étrendi tényezőknek a cukorbetegség kialakulására gyakorolt sajátos hatásait.

Ez az új kutatás a 2021-es adatokra támaszkodó Global Burden of Disease elnevezésű anyag, az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait összesítette, hogy elemezze a zöldségek, a gyümölcsök és a vörös húsok fogyasztásának a cukorbetegség kialakulására gyakorolt hatásait, figyelembe véve az országonkénti/régiónkénti és évenkénti különbségeket. A cél az volt, hogy megértsük ezen élelmiszerek fogyasztásának a betegségek kialakulási kockázatában betöltött szerepét az egy főre jutó fogyasztás fényében a 2021-es évre vetítve és megvizsgáljuk a 2010 és 2021 közötti időszakra vonatkozó tendenciákat. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a betegségek kialakulásában betöltött szerepük világszinten nőtt 2010 és 2021 között, amely eredményhez azonban az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás növekedése, ellenben a vörös hús fogyasztásának csökkenése társult.

A válasz a mértékletes fogyasztásban rejlik

Ami a zöldségfogyasztás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot illeti, a kutatási eredmények azt mutatták, hogy a több zöldségfogyasztás általában a cukorbetegség alacsonyabb előfordulási gyakoriságával jár, de a túlzott fogyasztás negatív hatásokkal járhat. A zöldségek gazdagok élelmi rostokban, amelyek segítenek a vércukorszintet és a koleszterinszintet, valamint a testsúlyt szabályozni, vagyis olyan tényezőkben játszanak szerepet, amelyek csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen az egészséges egyének esetében. A mértékletes zöldségfogyasztás (kevesebb, mint 80 kcal/fő/nap ≈ 320 g/fő/nap) javíthatja a bélrendszer egészségét és antioxidáns hatást fejthetnek ki, ami tovább csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a túl sok zöldség fogyasztása (több, mint 80 kcal/fő/nap ≈ 320 g/fő/nap) a tápanyagegyensúly felborulásához, például elégtelen fehérje, vitamint és ásványi anyag bevitelhez vezethet. Ez növelheti az olyan metabolikus, azaz az anyagcsere folyamatokhoz kapcsolódó kockázatokat, mint az elhízás és a magas koleszterinszint, ami viszont növeli a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények kialakulásának és a halálozásnak a kockázatát. Hasonlóképpen, a mértékletes gyümölcsfogyasztás (kb. 40-100 kcal/fő/nap ≈ 80-250 g/fő/nap) a legalacsonyabb kockázattal jár, köszönhetően az ugynevezett antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkező polifenolos vegyületeknek. De míg a mértékletes gyümölcsfogyasztás segíthet a vércukorszint szabályozásában, a túlzott gyümölcsfogyasztás (100 kcal/nap felett) inzulinrezisztenciához és oxidatív stresszhez vezethet a túl sok fruktóz miatt.

A vörös húsok tekintetében a kutatási eredmények azt mutatták, hogy a magasabb arányú, de nem túlzott mértékű vörös hús bevitel kevesebb új cukorbetegség kialakulásával jár együtt; a mértékletes vörös hús fogyasztás csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát, míg a túl alacsony és a túlzott mértékű vöröshús-fogyasztás egyaránt növeli a kockázatot. A mértékletes vöröshús-fogyasztás, különösen a sovány és magas fehérjetartalmú húsrészek fogyasztása, segít fenntartani a normál glükózanyagcserét és csökkentheti a vércukor-, az inzulin- és a trigliceridszintet az étkezések után. Ezzel ellentétben a magas telített zsírtartalmú húsok túlzott mértékű fogyasztása károsíthatja az inzulintermelő sejteket, csökkentheti az inzulinérzékenységet, növelheti a testsúlyt, és fokozhatja a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az ételek elkészítésének módja szintén fontos, mivel a magas zsírtartalmú termékek magas hőmérsékleten történő főzése/sütése fejlett glikációs végtermékek (AGE) keletkezéséhez vezethet, amelyek fokozzák az oxidatív stresszt és a gyulladást, tovább növelve a betegségek okozta terheléseket.

A mérték jelentősége - jótékony vagy káros?!

A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy létezik egy „védőablak” a mértékletes zöldség-, gyümölcs- és vöröshús-fogyasztás esetében, amely a fogyasztás egy olyan optimális tartományára utal, ahol ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár, illetve csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. A túl kevés vörös hús fogyasztása esetlegesen azzal járhat, hogy nem biztosít elegendő alapvető tápanyagot, például hem vasat vagy jó minőségű fehérjéket a szervezet számára, míg a túlzott mértékű, magas telített zsírtartalmú vagy nem megfelelő módon előkészített (főzött/sütött) vörös hús fogyasztása növelheti a betegségek kialakulásának a kockázatát. A tanulmány szerint a vörös húsok fogyasztásának „védő tartománya” 200 kcal/fő/nap (≈ 100-120 g/fő/nap) körül van, ezen mértékletes fogyasztási tartomány mellett a vörös húsok segíthetnek a szervezet anyagcsere-egyensúlyának fenntartásában és a betegségek kialakulási kockázatának csökkentésében.

Ezek az eredmények hangsúlyozzák tehát a beviteli mértékek jelentőségét és a mértékletesség fontosságát, megvilágítják, hogy „az adag nagysága teheti jótékonnyá vagy károssá” az adott ételt, mivel még az olyan egészséges élelmiszereknek is, mint a gyümölcsök és a zöldségek van optimális beviteli küszöbértékük, amely feletti bevitel esetén az előnyök már stagnálhatnak vagy csökkenhetnek. Az egészségügyi szempontból gyakran károsnak tartott vörös húsok, mértékletes fogyasztás esetén védelmet nyújthatnak egyes betegségek kialakulásával szemben, míg az elégtelen mértékű bevitel egészségügyi kockázatokat is hordozhat. Végső soron nem az egyes élelmiszerek démonizálása a legfontosabb, hanem az egészséges, kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend fenntartása, rendszeres testmozgással párosítva. Ez a megközelítés elengedhetetlen a cukorbetegség okozta káros hatások hatékony mérsékléséhez és az egészséges állapot hosszú távon történő fenntartásának elősegítéséhez.

Forrás: https://meatthefacts.eu/

Moderate amounts of red meat are protective against type 2 diabetes

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám