Az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) friss előrejelzése szerint 2025-ben várhatóan 232 millió hektoliter bor készül világszerte, ami ugyan kis mértékű, 3%-os növekedést jelent a 2024-ben tapasztalt történelmi mélyponthoz képest, ám a globális termelés továbbra is 7%-kal elmarad az ötéves átlagtól. A világ bortermelése immár harmadik éve tartósan alacsony szinten stabilizálódik, ami elsősorban a szélsőséges időjárás és a fogyasztási szokások átalakulásának következménye.
A világ bortermelésének alakulása (Forrás: OIV, 2025)

Európa továbbra is a világ bortermelésének központja, 2025-ben az előzetes adatok alapján 140 millió hektoliter körüli bortermés várhatóaz EU-ban, ami 2%-os javulás 2024-hez képest, ugyanakkor az elmúlt évtized egyik legalacsonyabb szintje. A kontinensen Olaszország visszatért a vezető szerepbe 47,4 millió hektoliterrel, míg Spanyolország (29,4 millió hl) és Franciaország (35,9 millió hl) történelmi mélységekben jár, ahol a termés mennyisége 1957 óta nem volt ilyen alacsony. A mediterrán térségben a hosszan tartó aszály okozott súlyos kiesést, míg Németországban és Portugáliában a szélsőséges időjárási események nehezítették a szüretet. Régiónkban ezzel szemben több ország – köztük Magyarország, Románia és Ausztria – az elmúlt őt év átlaga feletti vagy stabil termést ért el.
A világ bortermelésének 21%-át adó déli félteke kisebb fellendülést mutat: 49 millió hektoliteres bortermés várható, ami 7%-os növekedés, bár még így is az átlag alatt marad. Ausztrália (+11%) és Új-Zéland (+32%) jelentős növekedést ért el, Brazília pedig látványos, 38%-os termésbővülést produkált az előző évhez képest, de az 5 éves átlaghoz képest is nőtt a bortermelésük. Chile azonban továbbra is meredek visszaesést mutat, ahol immár negyedik éve csökken az éves termésmennyiség, elsősorban a vízhiány és a hőhullámok miatt.
A globális bortermelést 2025-ben a jelentés szerint a szélsőséges időjárási események dominálták: Európa több részén aszály, másutt túlzott esőzés és viharok okoztak kárt; Dél-Amerikában hőhullámok gyorsították a szüretet; míg néhány régióban – például Közép-Európában – kedvezőbb körülmények támogatták a hozamot. A regionális különbségek ellenére a globális piac összességében kiegyensúlyozottnak tekinthető: a 2025-ben várható mérsékelt termelésnövekedés várhatóan hozzájárul a készletek stabilizálásához, miközben a tradicionális piacokon gyengül a fogyasztás, és fokozódik a bizonytalanság a globális kereskedelmi környezetben.
Az OIV jelentés szerint 2025 ismét a klímaváltozás okozta ingadozások éve, és bár az idei termés elmozdult a mélypontról, a világ bortermelése továbbra is sérülékeny és az elmúlt öt év átlaga alatti szinten mozog. A szektor számára egyre fontosabbá válik az alkalmazkodóképesség növelése, különösen Európában és Dél-Amerikában.
Forrás:https://www.oiv.int/press/oiv-releases-2025-world-wine-production-first-estimates
NAK / dr. Sidlovits Diána

















